Wijnproeven bij de Apostelhoeve

Jong geleerd...

Nederlandse wijn is in opkomst. Dat geldt niet voor de Apostelhoeve: dat is reeds tientallen jaren een gevestigde naam. Mooie witte wijnen waarvan ik jaren terug al eens een Riesling proefde. Ik was destijds aangenaam verrast.

Helaas was de Apostelhoeve tijdens ons bezoek begin december bijna geheel uitverkocht waardoor we alleen Müller Thurgau konden proeven. Een eenvoudige maar lekkere wijn om als aperitief te drinken, fris met een lichte citrussmaak.

Ik heb me laten vertellen dat 2011 een mooi jaar lijkt te gaan worden: een goed voorjaar en najaar met een gematigde zomer, met over het hele seizoen wel veel zonuren. Geen betere reden om snel terug te keren en de hele range wijnen te proeven!

Welke wijn bij Hazenpeper?

Tijdens eerste kerstdag staat Hazenpeper op het menu (vorige week geschoten!). Ik ben er nog niet over uit wat de wijn moet gaan worden daarbij.

Flappie

Ideeën opgedaan via verschillende websites lopen uiteen van Beaujolais tot Bordeaux en Barolo. Veelal wordt een mooie Rhône wijn genoemd als ideale combinatie, maar daar heb ik niks van liggen en het moet wel uit eigen “kelder” komen…

Goede suggesties? –> merijn@wijnjager.nl

Proeverij van kleine wijnimporteurs

wijnproevenVeertig wijnkopers, kleine zelfstandige importeurs, houden zondag 11 en maandag 12 april gezamenlijk een proeverij in het Groothandelsgebouw (Engels) in Rotterdam. De proeverij wordt georganiseerd door wijntijdschrift Perswijn. Het is de eerste grote professionele wijnproeverij opgezet via het sociale netwerk Linkedin. Op de proeverij laten de importeurs hun wijnen proeven aan consumenten (zondag) en aan vakhandel en horeca (maandag).

De kleine wijnimporteurs (KWI) bieden wijnliefhebbers en professionals iets bijzonders: ze werken met kleine producenten, die veel aandacht besteden aan terroir, de smaak van de regio. Door de kleine schaal van een KWI – meestal zijn het eenmanszaken met minder dan 75.000 flessen import – kan de importeur bovendien veel persoonlijke service leveren. De wijnen zijn uniek en niet op grote schaal verkrijgbaar. Het traject van wijngaard naar consument is kort. De meeste importeurs hebben zich gespecialiseerd in een land of een streek, waarin ze thuis zijn. Ze zijn allemaal anders, de passie en gedrevenheid is bij iedereen hetzelfde.
Op het evenement laten ongeveer veertig importeurs hun wijnen proeven. Sommige deelnemers richten zich alleen op consumenten, anderen op horeca en winkels en sommigen op allebei. Daarom worden twee proeverijen gehouden: zondag 11 april is bestemd voor consumenten, maandag 12 april zijn horeca en vakhandel van harte welkom. De organisatie verwacht beide dagen veel belangstelling omdat de aanpak van deze wijnimporteurs aanspreekt.

Kaarten voor het evenement – kosten € 17,50 – zijn verkrijgbaar vanaf 20 februari 2010 via www.perswijn.nl/kwi , waar ook alle informatie te vinden zal zijn. Kleine importeurs kunnen zich aanmelden voor deelname aan de proeverij via André Sauerbier: andre@wijnpers.nl.

Merijn de Jager van Wijnjager zal ook aanwezig zijn.

Data: 11 april 2010 (consumenten) en 12 april 2010 (pers en horeca)
Tijd: 12.00 uur – 17.30 uur (beide dagen)
Locatie: Zalencentrum Engels (Groothandelsgebouw) 8e etage, Rotterdam
Entree: € 17,50

Wijnjagen met je iphone!

Nou heb ik zelf een zakelijk mobieltje en omdat ik niet met twee telefoons wil lopen, nooit een iphone aangeschaft, maar nu wordt een iphone toch wel erg leuk : de wijngids 2010 (van Nicolaas Klei) is beschikbaar als applicatie op de iphone! Waar je ook staat snel een wijn opzoeken en proefnotities lezen. Ideaal dus voor de wijnjagers die nog wel eens wijn kopen in de supermarkt. kosten: 5,95 Euro.

wijngids 2010 iphone

Zie bericht op iphoneclub.nl om te bestellen.

Betuws Wijndomein te Erichem

Op de boerenmarkt die eens per maand bij ons in de buurt wordt gehouden proefde ik voor het eerst Nederlandse wijn… Vrij bitter en meer appelsap dan wijn, is me als smaak bijgebleven. Op weg naar Erichem in de Betuwe – na een tip van Roger Wegh, die er in buurt woont – moest ik daar natuurlijk aan denken. Ik was echter op weg naar het wijndomein waar de beste Nederlandse witte wijn gemaakt wordt… Dat beloofde dus wat!

Ik kwam aan op het moment dat Dik Beker met zijn twee zonen op het punt stond druiven te gaan persen. De meeste druiven waren al geplukt. Gelukkig wist Dik nog tijd vrij te maken voor een rondleiding en proeverij. Hij vertelde met veel genoegen over het productieprocesNederland betuws wijndomeinvan de wijn. Op het domein worden 3 witte, 2 rode en een rosé wijn gemaakt. De witte worden gemaakt van een combinatie van Johanniter en Solaris druiven en de rode van de Regent / Cabernet Cortis. Deze druiventypen stammen af van de bekende Duitste of Franse rassen en zijn meer geschikt voor de Nederlandse wijnbouw, omdat ze sneller rijp zijn en beter bestand tegen meeldauw. De witte wijnen variëren van droog, halfdroog tot zoet en de rode zijn vrij fruitig en hebben een houtlagering van 12 tot 18 maanden ondergaan. Waar je in Frankrijk bij het proeven soms in de meest pitoresque omgevingen belandt, is dat in Nederland natuurlijk wat anders. Dik verzekerde me echter dat de zomerse proeverijen in de wijngaard natuurlijk een heel ander karakter hebben. Ik was echter enorm verrast door de witte wijnen. De witte droge en halfdroge wijnen zijn heel fris en fruitig van smaak.  Dit zijn gewoon erg lekkere wijnen die het goed doen als aperitief en passen bij salade of visgerecht. Na het proeven van de wijnen zijn we de wijngaard in gelopen, want zegt Dik “de kwaliteit van de wijn wordt bepaald in de wijngaard”. Duidelijk is al gauw dat hier veel tijd en zorg in is gestoken. Nette rijen wijnstokken in een NL Betuws wijndomein Johaniter solaris etiketNoord-Zuid oriëntatie  om maximaal zon op te vangen en om de overwegend westelijke wind snel de wijntrossen te laten drogen. Tussen de rijen is gras geplant met klaver ertussen om de stikstof te binden zodat er geen kunstmest nodig is, want hier wordt aan biologische wijnbouw gedaan. Tot aan het persen van de druiven is Dik het drukst in de wijngaard  met snoeien en de trossen langzaam aan het zonlicht laten wennen door de bladeren geleidelijk rond de tros weg te knippen. Uiteraard wordt met de hand geplukt. In 2004 zijn de eerste wijnstokken aangeplant en dit jaar is Dik toe aan de derde oogst. Het zal door de goede zomer waarschijnlijk een heel mooi wijnjaar worden. In verleden is het domein al bekroond met o.a. een zilveren medaille voor de Johanitter/Solaris 2006.

De prijs van 11 Euro per fles is stevig, maar daarvoor krijg je wel iets bijzonders van Nederlandse bodem. Dik Beker heeft het beeld dat ik van Nederlandse wijn had geheel weten bij te stellen. De kater van de boerenmarkt is dus geheel weg en ik kan een bezoek aan het Betuws Wijndomein van harte aanbevelen! 

De wijnjager.

Adres: Burensewal 5, 4117 GC ERICHEM, tel: 0344 57 27 48, 06 42 107 112 en website: www.betuwswijndomein.nl