Champagne trip 2013

Op vrijdagochtend vroeg heen en zaterdag rond borreltijd terug: het recept voor de Champagne trip die ik met vriend Tim afgelopen weekend gemaakt heb. Met samen drie dochters (!) op komst deze zomer mocht er groots worden ingekocht. Twee wijnadressen deden we aan: Tribaut in Hautvillers en Maillart in Ecueil. De laatste was nieuw voor mij; geen onaangename verrassing echter. Bij Maillart hebben we meerdere Champagnes geproefd en daarbij viel op dat de wijnen allen zeer droog waren. Er werd ons uitgelegd dat de dosering (met de liqueur d’expédition) voor de ‘Platine’ slechts 7 gram per liter is. Dat is kennelijk laag leerden wij. Ter vergelijk: een Brut Champagne van Veuve Cliquot zit op een dosering van 11 g/l.

Wijnjager - Champagne proeven TribautOp de vrijdagmiddag na de lunch door naar Tribaut, een bekend adres. De ‘gewone’ brut heeft altijd een mooie prijs/kwaliteit verhouding (Euro 15 per fles), maar ik kon het niet laten om dit keer de 1er cru genaamd ‘Grande Cuvée Spéciale’ ook te kopen (bijna Euro 22 per fles). Ik kan niet zeggen dat ik een enorme kenner ben, maar deze wijn was absoluut heerlijk en sprong er enorm uit!  

In Reims hebben wij verder genoten van een mooi diner bij Le Millenaire. Een restaurant waar je heerlijk uitgebreid kan dineren, maar voor een groep van 5 licht beschonken kerels (wijnjagers uit de Sancerre waren ondertussen ook aangehaakt) ietwat stijfjes wellicht.  

Op de heenreis deden wij een leuk lunchtentje aan: Le Jardin in Neufchâtel-sur-Aisne. Vaak kies ik voor het lunchmenu waarmee je twee of drie gangen eet voor in dit geval 11-17 Euro. En het was ook dit keer uitstekend. In Frankrijk is het eigenlijk heel simpel om leuke tentjes te vinden. Kijk naar twee criteria: 

I) waar heeft men het meest vreselijke behang? Zalmroze en bloemetjesmotieven doen het heel goed. Le Jardin spant op dit vlak de kroon met roze buitenmuren en een bordeauxrood vogelkooitjesbehang. Ik vind het vooral heel knap uitgezocht ;-) Wijnjager - Le Jardin restaurantHelaas is criterium één meestal pas na binnenkomst te beoordelen. Nummer twee is daarom handiger: II) waar staan de meeste Franse auto’s voor de deur? De locale bevolking weet als geen andere de beste tentjes uit te zoeken en zo kom je op de leukste plekken.  Succes verzekerd.

 

Test van wijn webshops met verrassend resultaat!

Meestal heb ik als aperitief wijn Tariquet Sauvignon Blanc in huis. Ja, niet direct van de wijnboer, maar gewoon van mijn slijter Overmars in Amsterdam. De meeste ‘wijnboerenwijn’ die ik koop is net wat duurder en dat trek ik niet zomaar open voor de borrel. Vroeger kocht ik deze wijn voor 4,95 per fles, nu zit deze wijn op 5,65. Misschien als gevolg van de positieve reviews die de wijn kreeg van o.a. Onno Kleyn. Ik koop de wijn in dozen en krijg dan de 12e fles gratis.  De prijs is daarmee 5,18 Euro. Een mooie prijs voor een goede en gewone ‘drinkwijn’.  Evt. kan ik de wijn voor dat geld zelfs thuis laten bezorgen, zonder verdere kosten.

Nu gaan er bij ons toch een heel aantal flessen op jaarbasis door en leek het me aardig eens te kijken of de wijn niet ergens nog goedkoper te krijgen is. Eens een Nederlander… Via internet, bij de vele webshops die ons land rijk is, moet het toch – zonder fysieke winkel – goedkoper op de markt te brengen zijn. Dacht ik. Ik heb uiteindelijk een uur gezocht zonder resultaat. De wijn is zeer goed verkrijgbaar en ik vond via Google al snel 10 webshops die de wijn verkochten. Bij geen van de webwinkels was de wijn echter goedkoper te krijgen. Meestal was de prijs per fles hoger en in veel gevallen kwamen daar ook nog bezorgkosten bij ondanks dat ik wel zo’n twee dozen wilde afnemen. Zie onderstaand het resultaat van mijn onderzoekje. 

Uiteraard zal ik niet beweren dat mijn onderzoek representatief is. Daarvoor zou je meer wijnen onder de loep moeten nemen. Misschien een leuk scriptieonderwerp voor een student?

Maar, het is toch wel opmerkelijk dat er niet één webshop goedkoper bleek dan mijn locale wijnhandel. De gemiddelde prijs van deze online wijnshops lag met 6,46 Euro 25% hoger dan de prijs (5,18 Euro) die ik bij mijn wijnhandel betaal. Ik sta hier echt van te kijken!

Toch maar weer gewoon richting de slijterij dus wat toch ook veel gezelliger is. En binnenkort mag je er ook nog (legaal) proeven. Daar kan geen webshop tegenop. Beatrix voorspelde het al!

Wijnproeven bij de Apostelhoeve

Jong geleerd...

Nederlandse wijn is in opkomst. Dat geldt niet voor de Apostelhoeve: dat is reeds tientallen jaren een gevestigde naam. Mooie witte wijnen waarvan ik jaren terug al eens een Riesling proefde. Ik was destijds aangenaam verrast.

Helaas was de Apostelhoeve tijdens ons bezoek begin december bijna geheel uitverkocht waardoor we alleen Müller Thurgau konden proeven. Een eenvoudige maar lekkere wijn om als aperitief te drinken, fris met een lichte citrussmaak.

Ik heb me laten vertellen dat 2011 een mooi jaar lijkt te gaan worden: een goed voorjaar en najaar met een gematigde zomer, met over het hele seizoen wel veel zonuren. Geen betere reden om snel terug te keren en de hele range wijnen te proeven!

Wijnreis door Californië

In het voorjaar bezochten we vrienden in Californië. We reden van San Francisco, via Yosemite National Parc, door de wijngaarden van Santa Ynez Valley, naar Sta. Barbara en via Highway 1 weer terug naar SF. Hieronder een fotoverslag met de culinaire en vinologische highlights van deze road trip.SF is een heerlijke, vrij Europees aandoende stad. Het culinaire hoogtepunt bestond uit een overheerlijk broodje crab chowder aan het waterfront.Met een dikke Amerikaanse wagen, bij voorkeur ‘Convertible’ (ook bij temperaturen van -5°C) zweven we over de highways, genieten van vaak adembenemende landschappen.Culinair hoogtepunt 2 bestaat uit het risico om in de parken als berenhap te eindigen.Vinologisch hoogtepunt aan Highway 101: neem de exit met de Laetitia wineyard. Betaal $10 en proef in 5 minuten 5 glazen rode en witte wijn van deze niet onaardige wijnen. Een leuke witte SB gekocht voor bij de borrel.Op jacht naar wijn door Santa Ynez Valley vanuit Sta Barbara. Na een goede American hamburger proeven we o.a. bij Brander vineyards een heel mooie Cabernet Sauvignon. Jammer van de prijs van $40. Gelukkig vliegen we al snel terug en kan het maar bij één flesje blijven. Vinologisch hoogtepunt II: genieten van een mooi zeebanket met uitzicht over de baai van Monteray. De schepen met verse vis varen voor je neus voorbij. Er werd een mooie fles koele Chardonnay uit de regio bij geschonken. Op en top genieten!Californische wijn in een paar steekwoorden: verfrissend, vernieuwend, veelal jong te drinken, vaak eenvoudig of een iets te uitgesproken smaakprofiel, maar over het algemeen hele mooie drinkbare wijn.

Én, Californië is natuurlijk een fanatstisch stuk VS voor een roadtrip!

Barbaresco van Giorgio!

Begin juli waren we in de Piemonte en na een bezoek vorig jaar aan Barolo was tijd voor nummer #2 van de Italiaanse rode wijnen: Barbaresco. Deze wijn wordt gemaakt van de Nebbiolo druif een echte bewaarwijn. Veel tannine dus in de jonge wijnen, waar je je even doorheen moet proeven. De wijnen hebben na de gisting nog 20-24 maanden (~2 jaar!) op eiken vaten gelegen en daarna nog 6 maanden gerijpt in de fles. We proeven daardoor nu de wijn uit oogstjaar 2008. Begrijpelijk dus dat deze wijnen wat duurder zijn.

Giuseppe Negro en Eva; uitleg over de vinificatie

Ik ben op bezoek in Neive bij wijnboer Giorgio Negro, zoon van Giuseppe Negro, die in het begin van de jaren ’50 het wijnbedrijf begon. Giorgio heeft jarenlang als adviseur in de wijnindustrie gewerkt tot hij het bedrijf van zijn vader overnam en ondertussen al 20 jaar wijn maakt. Hij vertelt ons uitgebreid over het domein, de ligging van de verschillende wijngaarden (op de Zuidwest helling van een van de bekende heuvels genaamd Gallina), de vinificatie en het onderscheid tussen zijn wijnen.

Proeven Giuseppe Negro

Giorgio maakt verschillende wijnen: Arneis (wit) en (allen rood) Dolcetto d’Alba, Barbara d’Alba, Monsu Langhe Nebbiolo en Barbaresco. De wijn van de Arneis druif is een bijzondere, omdat het een vrij onbekende Italiaanse druivensoort is die niet altijd even beste wijn oplevert en lang niet geplant werd. Het is een eenvoudige frisse wijn die het met name goed doet als aperitief of beter nog bij een eenvoudig stukje vis (van de bbq). Bij een lunch dronk ik een glas Arneis in combinatie met een in citroen gemarineerde kip: heerlijk! De wijn waar iedereen in de Piemonte (naast Barolo) echter voor komt is Barbaresco. “Probleem” van deze wijn is dat je er een goede kelder/bewaarplek voor nodig hebt, want het duurt een tijdje voor ze volledig op dronk zijn. Het zijn heel tannine rijke, krachtige wijnen die tot wel 30 jaar kunnen rijpen. Daar hoef je uiteraard niet op te wachten, maar wel is het raadzaam de jonge wijnen veel lucht te geven voor je ze drinkt. Ik dronk van een fles die al 7 dagen open was en nog altijd was deze goed!

Barbaresco en omgeving

Mocht je dit wijndomein willen bezoeken, maak dan een afspraak. En ja, Giorgio spreekt alleen Italiaans!
www.negrogiuseppe.com

Op stand dineren in Ischgl…?

Op de smokkelaarsroute in Zwitserland

Skiën in Ischgl = veel gezelligheid, après ski in barren als Trofana en Kuhstall, de nodige liters bier tot je nemen, het avondeten overslaan of (nog erger) in de Mc Donalds belanden. Maar… het kan ook anders en zo belanden we bij toeval in de wijnkelder van een hotel en krijgen we prijzige – maar daarom niet minder mooie – magnums Blaufränkisch voorgeschoteld… Wat een gezelligheid!

Wijnkeller diner

Welke wijn bij Hazenpeper?

Tijdens eerste kerstdag staat Hazenpeper op het menu (vorige week geschoten!). Ik ben er nog niet over uit wat de wijn moet gaan worden daarbij.

Flappie

Ideeën opgedaan via verschillende websites lopen uiteen van Beaujolais tot Bordeaux en Barolo. Veelal wordt een mooie Rhône wijn genoemd als ideale combinatie, maar daar heb ik niks van liggen en het moet wel uit eigen “kelder” komen…

Goede suggesties? –> merijn@wijnjager.nl

Weinjagt in der Mosel!

[De tekst is (zonder foto's) ook verschenen op BTG] 

Bremm an der MoselNa de buren voederinstructies gegeven te hebben voor onze kat Médoc waren we al snel op weg richting Duitse grens. Onderweg pikten we Frank en Jessica (Zweedse bubbeljagers) op en vier uur later belandden we aan de Moezel, in het dorpje Bremm. Hier worden druiven op de steilste wijnhellingen van Europa verbouwd. Met mijn gezonde dosis hoogtevrees liep ik over een paadje van 30 cm breed, met naast me een afgrond van 100 meter. Hoe men hier het land goed bewerken kan, weet ik niet, maar alles gaat met de hand. Tegen een helling van 65% (!) kruipt een tractor niet op.

Stortkoker voor druiven
De wat luier ingestelde wijnboer maakt handig gebruik van de zwaartekracht met een buizenstelsel dat over het Landgut loopt en waar tijdens de oogst de druiven naar beneden worden gestort. Ook zie je kleine monorails tussen de stokken doorlopen waarmee materiaal vervoerd kan worden.

Na een goede lunch van Jagerschnitzel mit Bradkartoffeln wandelen we naar ons eerste adres: Weingut Reinhold Franzen. Daar staat de dochter van de wijnboer al klaar om ons te verwelkomen en we beginnen aan de eerste proeverij die dag. Het mooiste komt hier van twee bergen: de Calmont en de Frauenberg. De eerste is wat meer mineralig en de ander heeft wat meer fruit. Bij de 2009 wijnen staan de zuren wat meer vooraan, terwijl je bij de 2007 al ziet hoe de wijn (hopelijk) zal gaan worden: een stuk voller van smaak. We raken enthousiast! In mijn studententijd heb ik een tijd in Duitsland gewoond en destijds aan een proeverij van veel zoets in Trier geen goede herinneringen overgehouden. Dit is echter totaal wat anders. Deze droge witte wijnen hebben elk een geheel eigen karakter. Frank en Jessica aan de riesling
Bij veel wijnen vind ik het lastig om kleinere nuances in de wijn te proeven, maar in deze Riesling wijnen is elk detail in de wijn goed te herkennen. De wijnboer probeert in de wijn zo goed mogelijk het terroir (in dit geval vooral in enge zin: de bodem) door te laten komen. En als je dat in de wijn kan ruiken en proeven is dat natuurlijk heel erg leuk.

Die avond in Trier genieten we bij een glas (Riesling uiteraard) in een wijnbar na van de proeverij die dag. Ondertussen zijn we wat meer bekend met de verschillende klassen die in de Duitse wijnbouw onderscheiden worden. De mooiste flessen Spätlese Weingut S.A. Prüm
Trier zelf is geen aanrader: het is een mooie oude stad, maar wat saai. Zeker tijdens een regenachtig herfstweekend. Boek dus vooral iets in de mooie bosrijke omgeving.

De volgende dag staat om 11 uur een proeverij bij S.A. Prüm op het programma. Na 17 wijnen van Herr Prüm geproefd te hebben, denk je het wel beu te zijn, maar nee, de wijnboer en wijnjagers gaan nog even door. Heel bijzonder is dat je een aantal van de wijnen (de vollere wijnen) bij verschillende soorten vlees kan schenken. De wijnboer is een enthousiast kok en geeft ons bij elke wijn een paar tips: van eend tot blauwe aderkaas en zelfs wild.
Moezeljager Frank und ein vliegende Holländerin
Al met al een sehr gemütliches en geslaagd wijnweekend en een aanrader voor wie een alternatief wil voor de Elzas of Bourgogne en dat ook nog eens dicht bij huis. Laatste tip: vergeet je paspoort niet! Wij werden aan de grens NL-DU aangehouden door een niet al te vriendelijke grenswachter en kwamen er nog net door met onze Nederlandse rijbewijzen als legitimatie; ook binnen de EU heb je een paspoort dus gewoon nodig.

Wijnjacht Bourgogne II

-Een volledig verslag is verschenen op By The Grape. Hier volgt een fotoverslag- 

Serieuzer foto van Ed en MariDe liefde laaide twee jaar eerder hoog op tijdens Bourgogne wijnreis deel I! Een huwelijk volgde en daarna een lege wijnkast. Edouard en Marianca waren dus genoodzaakt de oude Peugeot nog een keer in stelling te brengen en met Eva en Merijn togen ze op weg. Op zoek naar het lekkers dat de bourgogne te bieden heeft.chateau de Pizay Parking

Na het file leed in Nederland en een nachtje in een Première Classe hotel op een industrieterrein nabij Metz komen we aan in Morgon bij Château de Pizay. We zijn op zoek naar lekkere BBQ-wijn en vinden die hier al snel. 

Inladen bij Les Grand Crus BlancsIn de Maconnais streek proeven we bij wijnhuis “Les Grand Crus Blancs”: o.a. Saint-Véran, Pouilly-Fuissé en Pouilly-Vincelles. Wat zijn dit heerlijke frisse wijnen!

 

 

Rully is de volgende dag ons doel bij wijnmaker Jacques Dury. Fijne Rully van Jacques DuryEen vast adres met een mooie 1er cru. Wel valt nu op dat de 2008 in vergelijking met 2006 minder uitgesproken boterig is. Iets wat ik graag terugzie in een mooie houtgerijpte Bourgogne. Een lichte teleurstelling dus, maar mevrouw Dury maakt ons weer gelukkig met een heerlijk frisse en eenvoudige Aligoté.

Mr. Bianco en Ed die toeslaatInladen en dan op weg naar Beaune waar we aan de rand van het centrum overnachten bij meneer en mevrouw Bianco. De deuren van de wijnkelder gaan al snel open en de ene na de andere fles gaat open. Het wordt gezellig!

WijngaardinspectieDe volgende en laatste wijnjacht dag brengen we door onder de grote namen van de Bourgogne in St. Aubin en in het ‘Maison Des Grand Crus’, waar we een prachtige Puligny Montrachet 1er cru op de kop tikken. Onderweg wordt de wijngaard “Les Murgers Des Dents De Chien” nog aan een grondige inspectie onderworpen. Dit staat -zo heb ik geleerd- niet voor de hond met kiespijn, maar de stapels hondentanden vanwege de hier nogal puntige stenen in vergelijking met de ronde kiezels uit de omliggende wijngaarden. 

Met een lege portemonnee en volle achterbak rijden we weer terug naar huis!De groep wijnjagers